Закуската е най-важното хранене за деня

Прочетена: 15
0 0
()
Време за четене:2 минути, 19 секунди

Защо е важна закуската?

Закуската е може би най-важното хранене през деня. В зависимост от това какво се консумира на закуска се „настройва“ по определен начин метаболизма, а във връзка с това се определя и нивото на жизнения тонус през целия ден. Съществуват редица спорове по отношение на храненето сутрин, като някои твърдения са доста крайни, но практиката е показала, че истинска промяна при хората, целящи отслабване, се случва едва след като започнат редовно да закусват. Ето защо винаги препоръчвам деня да започне със закуска – за хората, които нямат този навик е подходящо да започнат да го изграждат постепенно, тъй като храненето на сила не е препоръчително – в подобни случаи се използват въвеждащи програми, в резултат на които човек свиква със сутрешното хранене. И усещайки положителните промени човек затвърждава този здравословен навик завинаги.

Какво да закусваме?

Както обилното хранене сутрин, така и лекото похапване, не са препоръчителни. Най-добре е да бъдат спазени нормите, определени според индивидуалните нужди, но при здрави хора с активно ежедневие могат да бъдат дадени следните общи насоки: сутрешното хранене задължително трябва да включва протеини и въглехидрати в комбинация. Мазнините е препоръчително да са минимално количество за това хранене, тъй като забавят пълноценното, първо за деня, усвояване на аминокиселините, служещи основно като градивен материал за организма и въглехидратите, които служат като основен източник на енергия. За съжаление, в традиционната българска закуска често намират място продукти като бял хляб, маргарини, масла, пастети, кашкавал и пълномаслено сирене, да не говорим за готовите тестени закуски, които са комбинация предимно от въглехидрати и мазнини. Най-добре е те да бъдат избегнати и да се заместят с продукти като яйца, нискомаслени млечни продукти, овесена каша или зърнени закуски без добавена захар. Отново трябва да се отбележи, че за най-здравословна комбинация на продуктите за закуска (а и за останалите хранения) е препоръчително да се съобразят индивидуалните особености, като за целта може да се направи консултация с диетолог.

Да пием ли плодове сокове?

Като цяло плодовите сокове са препоръчителни само за подрастващите и то пак с внимание по отношение на количеството. Тъй като плодовия сок е богат на лесноусвоими въглехидрати, а естествено съдържащите се фибри в плодовете, които забавят усвояването им са премахнати при изстискването, то положителните качества на соковете отстъпват пред негативите от прекомерното съдържание на плодова захар в повече от 1 чаша сок. При консумацията на готови натурални сокове ситуацията дори е още по-неблагоприятна – често в тях освен плодовата има и добавена захар. Все пак, ако желанието за тяхната консумация е неустоимо, то наистина най-добре е това да се случва сутрин, в ограничени количества, и съответно да компенсира приема на останалите въглехидрати, които следва да се намалят. Ако въпросът опира само до наличие на напитка със закуската, то най-подходяща в това отношение е нискомасленото прясно мляко.

Източник: https://revita.bg

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Хареса ли Ви тази статия?

Натиснете на звездичките и ни подкрепете!

Среден рейтинг / 5. Гласували до сега:

Няма гласове досега! Бъдете първият, който ще оцени тази публикация.

Тъй като намирате тази публикация за полезна...

Последвайте ни и в социалните медии!

Редактор

Всички права запазени!

%d bloggers like this:

Ние и нашите партньори използваме технологии като “Бисквитки” за персонализиране на съдържанието и рекламите, които виждате, както и за да анализираме трафика на сайта. Изберете “Съгласен съм”, за да приемете използването на тези технологии. Вижте още

Ние и нашите партньори използваме технологии като “Бисквитки” за персонализиране на съдържанието и рекламите, които виждате, както и за да анализираме трафика на сайта. Изберете “Съгласен съм”, за да приемете използването на тези технологии.

Затвори