Любопитно

Живеем ли в Матрица

Прочетена: 2145
0 0
()
Време за четене:1 минути, 37 секунди

Твърдението на Мъск на конференцията Code Conference за това, че човечеството пребивава в Матрицата.

Философът Ник Бостром от Оксфордския университет разясни думите на американския бизнесмен Елън Мъск за това, че човечеството живее в Матрицата. Бостром съветва думите на Мъск да се приемат буквално, става ясно от интервю в изданието Quartz.

Философът се отнася с уважение към гледната точка на Мъск и твърди, че нейната непопулярност и буквално възприятие от хората е свързано с това, че „повечето философски работи гният по прашните рафтове в библиотеките“.

Елън Мъск е основател на компаниите SpaceX и Tesla Motors и е инициатор на проекта Hyperloop (хибридна транспортна система от вакуумен влак и маглев). Той също е взел участие в създаването на компаниите PayPal и SolarCity. SpaceX е подписала договор с НАСА за доставка на астронавти на МКС. Към 2025 година Мъск обещава да изпрати първия човек на Марс.

„Важно е да се разбира, че това, че се намираме в симулация, носи не метафоричен, а буквален смисъл, че ние самите и целият този свят около нас, който виждаме, чуваме и чувстваме, съществува в компютър, построен от някоя развита цивилизация“, казва Бостром.

„Налага се да се надяваме, че всички ние живеем в симулатор, защото иначе…“, заявил Мъск. Журналистът от изданието The Verge Уолт Мосберг се опитал да завърши думите на предприемача: „Те могат да го рестартират?“ На това милиардерът отвърнал: „Или ще създадем неотличими от реалността симулатори, или цивилизацията ще прекрати своето съществувание.“

През 2003 година Бостром публикува в изданието The Philosophical Quarterly изследването „Живеете ли в компютърна симулация?“

В нея философът утвърждава справедливостта на едно от три твърдения за човечеството.

Според първото практически всички цивилизации при съществуващия темп на развитие ще измрат, преди да успеят да достигнат технологичния потенциал за създаване на свръхреалистични видеоигри.

Второто твърдение се свежда до това, че цивилизациите, имащи такива технологични възможности, не са заинтересувани от провеждането на подобна компютърна симулация.

Третото твърдение директно казва, че човечеството представлява съвкупност от персонажи, живеещи в компютърна симулация.

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

As you found this post useful...

Follow us on social media!

Редактор

Всички права запазени!